LuLLiL f.r.i.e.n.d

Saturday, 13 July 2013

Terawikh...

Assalammuailaikum... 4 Ramadhan :)
Selamat berpuasa semuaaa.. :) Alhamdulillah aku masih berpuasa :)
dan...bila Ramadhan datang...baru la kaki ni nak jejak Surau Taman Bersatu Rawang ni..;)
kalu tak Ramadhan..lalu je kan depan surau tu... sighhh!!!
Alhamdulillah setakat malam tadi even Rawang hujan sikit...gigih jugak tak mau skip solat jemaah Isyak, Terawikh, Witir dekat surau :) Kita gi surau dengan emak kita :) baru la rasa ada bonding time dengan emak sendiri...hahahah!!!
Aku nak cerita sikit... ada satu malam tu...aku solat dalam saf kedua...selalunya...bila aku sampai je surau tu...saf pertama dah penuh...penuh dengan mak cik mak cik yang umur 50 - ke 60++... 
jarang nak nampak saf pertama tu ada ruang kosong.... seronok tengok mak cik mak cik tu sungguh-sungguh datang awal surau..mengaji dan cepat chop saf pertama :)
dan..solat berjemaah pun bermula...depan aku...ada sorang mak cik..erm..aku rasa tak salah if aku panggil nenek..sebab usia dia pun aku rasa dah 60++ da kot... dari cara nenek tu jalan memang nampak nenek tu tak larat nak jalan... jalan dia macam terhencut hencut.. tapi gigih je nenek tu bangun berdiri, rukuk, sujud, duduk antara dua sujud, tahiyyat akhir untuk join sekali solat...Allahuakhbar!!! aku nampak memang ada sedikit kesusahkan untuk nenek tu bangun dari duduk antara dua sujud... kaki dia sebelah nak tahan badan sebelah lagi nak ampu badan dia untuk bangun kembali...can u imagine friend ???
maaf aku tak tahu nak bagi ayat yang mudah to describe how nanny tu perform her solat...
plus... itu bukan main point aku nak cerita...the main point is... nenek yang dah tua tu...yang tak sama kedarat dia dgn orang muda macam aku... sangat lah gigih rajin untuk solat...plus..solat sunat sebelum dan sesudah isya'a pun nenek tu never miss!!! okay...dan sebab tu la..aku rasa malu dengan diri aku kalau aku culas nak solat sunat sebelum dan sesudah isya'a...
dan..alasan apa lagi untuk kita yang kononnya MUDA ni tak mau perform solat lima wak tu  kita... ?
tengah tengah Syaitan tak da ni...jom la pujuk diri kita...supaya kita recheck balik quality solat kita..
kalau dulu lima waktu tak pernah cukup..cuba paksa diri untuk cukup...kalau dulu tak faham makna Al-fatihah...cuba google sekejap makna Al-fatihah tu... 
insyaALLAH kalau kita dah biasa buat...kita akan jadi tidak biasa untuk tinggalkan apa yang biasa kita buat... :)
Hidup ni tak berapa nak panjang lagi... dah tahu solat tu salah satu Rukun Islam...kenapa nak tinggalkan rukun yang satu itu...

*segala ayat diatas adalah untuk peringatan diri sendiri dan kamu-kamu yang sudi membaca... ^_^ *

1 comment:

Munira Md Zin said...

Kan...peringatan utk diri sendiri jugak.

salam kenal sis. nice blog :)

Related Posts with Thumbnails