LuLLiL f.r.i.e.n.d

Sunday, 15 August 2010

RAMADHAN... bila ade RASA itu...

salam 5 ramadhan... kejap je rase da nak hampir seminggu berpuasa...
sementara menanty waktu berbuka...haty mendesak nk update blog...
curently kat hall rumah..dgn adik..sambil menonton fesyenista @ astro ria...
BULAN RAMADHAN...
yg aku tahu..semua setan kena ikat...bila setan da kena ikat..tak de la penghasut nak ajak kita wat jejahat kan...
so dikire manusia diberi kesempatan untuk buat perkara2 baek saje...
baru aku perasan..bulan ramadhan ni..senang je haty dan mind nak terima bende2 baek...
baru aku perasan... mcm rase nak minta maaf dgn sume org...
baru aku rase mcm tersangat la byk diri ni buat dosa...
misalnye...tgh hari tadi...my lil bro areman...
die demam panas since last nite...tp tetap nk puasa..
ma & abah minta aku anta die g klinik...
nk pujuk die buka puase pun payah sgt... see that..budak 11 tahun yg smgt sgt nk puasa...
so bergegas aku pi mandi n bersiap... drive mr khancheeelll pergi klinik
aku tahu...perempuan hanya boleh mendedahkan muka die n pergelangan tangan die aje... bile berdepan dgn bukan muhrim...senang citer keluar rumah..siap sedia la tutup aurat kan..
tp entah kenapa aku nk jugak pakai short sleeve... dah tahu..sah..sah..aurat terbuka...
tapi haty sibuk ckp "ala..tak pe..doktor perempaun je nk jumpe sat g..."
teringat time kat TIKL...tazkirah dari haffizzal... [kalo tak silap la name die]
die ckp "korang yg perempuan ni..bkk aurat waima nampak lengan kat tangan tuh..dah kire mcm bwk masuk parents korang g dalam neraka"  nauzubillah...
da tahu da perkara itu salah...tapi kenapa cik wany buat yerk...??
ye...aku tau..aku tak pandai sagt bab agama ni..kureng...cetek je lg...
selalu mintak doa dekat ALLAH moga diri ini dikelilingi dgn orang yg beriman...
selalu minta doa dekat ALLAH moga diri ini dijodohkan dgn org yg beriman..
tapi ape usaha diri cik wany nih nak jadi baek sikit...???
konon la lepas bg adek mamam ubat nk stardy audit...
tp syiiiookkk sangat nak online FB...
ternampak la kat home ni...
mengelabah tak tentu pasal check blk sume pic2 yg ade kat album FB...terbuka haty nk delete...ngeee...

wany nak jadi baek...wany nak jadi anak solehah untuk ma n abah...wany nak jadi seroang yg disenangi disekeliling kawan2... wany tak mau terjebak dgn benda2 yg jahat...

wany tahu sgt..byk perkara salah n tak betul yg wany buat...aduhai...

wany selalu pikir..if one day..wany tau..wany da tak dpt hidup lame...cukup ke amalan nak bwk bekal ke sana... dosa sesama manusia pun terhimpun byk...mcm ne...???

kawan-kawan sekalian...ampun n maaf yerk..jika ade la kan...diri ini selalu wat kamu-kamu suma dlm kesakitan haty...

serius..wany suke gelak terlampau..even dgn mmber2 rapat.. maen lepas je mulut nk perli sesuka haty... oh TUHAN...tp bile wany berperangai mcm tuh..wany buat mereka tersenyum dan ketawa juge..n wany rase bende tuh la yg buat mereka sume akan rindu wany blk..kan..kan..kan...

"ya ALLAH bagi peluang dan ruang untuk diri hamba-MU ini memperbaiki segala apa yg kurang... mohon diri ini dijauhkan dari azab api neraka dan gangguan syaitan... moga diri ini diberi limpaham rahmat, petunjuk dan kasih sayang-MU"

selamat menjalani ibadah puasa...
hargai la RAMADHAN ini sebaeknya...takut tidak ade kesempatan dan peluang untuk merasai RAMADHAN akan datang...

4 comments:

. . . h u s n a . . . said...

ok. gudjOb!!! aku sOkong ko..

mizzbutterfly said...

tq izni

~sakina~ said...

btul wany, aku dh tau bnde salah pn still nk wt gk
teruk nye :(

mizzbutterfly said...

manusia kina...tak lari dr wat silap..khilaf diri sendiri..

Related Posts with Thumbnails