LuLLiL f.r.i.e.n.d

Saturday, 5 April 2014

The Preparation...

Assalamuailaikum :)
back to my "Umrah" story.... tengah daya ingatan masih kuat...baik cepat cepat aku write something here... 
again...and again...moga tiada rasa 'Ujub' dalam diri ya Wany :)

So... bila dah tahu diri ini dengan izin-NYA akan mengerjakan Umrah... baru la tergerak hati nak study perihal umrah...padahal if I'm not mistake...form 5 kita dah belajar pun... perihal Umrah dan Haji... kan..kan... 
honestly at the time...aku tak ingat ada berapa rukun Umrah.... noob sangat diri ini :( 
After abah and emak register dekat Andalusia Travel & Tours... dorang akan beri 3 bag pelbagai size and buku panduan untuk mengerjakan Umrah dan Haji :)  
dengan keazaman yang tinggi...aku akan baca buku yang dorang bagi tu sehabis baik...buku tu aku letak elok elok tepi bantal...sebab before tidor aku boleh baca kan... azam tinggal azam.... huh!!!

Since  2nd January 2014... aku dah berhijrah tempat kerja...dari Account Assistant di Salihin Group ke Executive Production di PTS Media Group... hari hari aku jadi begitu hectic untuk learn something new...yang tak pernah aku belajar masa kat UKM...bila balik rumah aku sambung kerja via Google+. Aku tahu around 12 pm aku kena tidur. Masa tu aku tak sentuh langsung buku panduan tu... tapi Alhamdulillah... PTS Media Group ada keluarkan buku buku panduan untuk Umrah dan Haji...yang bagi aku lagi simple and lagi mudah nak paham...padat dan ringkas... aku dengan suka hati...pinjam buku berkenaan and aku baca... 
pun tak habis baca :( 

Waktu rehat aku akan goggle "Pengalaman Mengerjakan Umrah".... Nah... berpuluh entry yang keluar...tinggal nak pilih and baca :) Syok sangat...kat situ pun in sha ALLAH boleh balajar and tahu jugak lah step-step nak buat Umrah... apa keperluan yang perlu ada untuk jadi Tetamu ALLAH... kalau kita kaum Hawa... on the way nak mengerjakan Umrah...korang tengah period...boleh tahu cara nak niat bersyarat..and macam mana nak handle the situation... cool la... boleh tahu tempat-tempat yang mesti pergi di Madinah atau Mecca...  and macam-macam lagi la... 

Kursus Umrah. Herm...yang ni mostly agencies akan buat punya...untuk Andalusia Travel & Tours branch Rawang...dorang akan buat kursus Umrah every Saturday.. secara PERCUMA!!! Tak kesah lah korang memang nak buat Umrah atau tak...sangat dialu-alukan datang :) Ada breakfast PERCUMA lagi... and..if korang daftar Umrah dengan agency lain pun...still boleh datang join kursus Umrah berkenaan... Alhamdulillah aku mak and abah join 3 kali jugak la... Masa dari  9.00 am till 12.30 pm... sekejap je kan... Ustaz akan bagitahun step-step Umrah...Doa yang perlu dibaca...and share sikit pengalaman :) and ada slot Q&A jugak... boleh sharing opinion dengan jemaah yang lain... :)

And seriously... kena jugak cari ruang and peluang untuk belajar and persiapkan diri jadi Tetamu Allah... :) Nasib baik my emak ni rajin sangat belajar...okay my abah too!!! So lagi tiga minggu nak pergi... as usually ada session basuh pinggan lepas dinner :) Aku basuh pinggan sambil borak-borak dengan emak... "Emak lagi tiga minggu kita nak pergi sana...Ani tak ready ape-ape lagi ni ma... buku pun tak baca lagi..." and Emak akan story and sharing apa yang emak dah baca via buku mahupun online :) Mak pesan...rajin buat Solat sunat...such as...Taubat...Hajat...Istikharah...Dhuha...Tahajud... uhuk..uhuk..batuk kejap...checklist balik selain 5 solat fardhu...apa lagi solat sunat yang kau tahu dan kau amal Wany ? =_=

Memang kena tahu pelbagai solat sunat :) Kat sana ins sha ALLAH masa banyak habis dalam Masjid :) So aku pun start la goggle lagi...cara solat sunat Tahiyatul Majid...solat sunat Jenazah... and solat sunat yang lain... cuba hafal...surah surah yang pendek..zikir - zikir...and most important thing..cuba amalkan :) jadikan  solat sunat-sunat tu perkara lazim yang kita akan buat day by day :)terutama solat sunat Taubat...kita ni kan pendosa... hari-hari kita buat dosa...antara sedar dengan tidak...cuba cari extra time untuk rasa lebih dekat dengan DIA :) in sha ALLAH...

Sabar :) satu sifat yang baik...yang tak berapa nak ada dalam diri aku.. :( too bad wany!!! siapa yang kenal rapat dengan aku..mesti dorang tahu tahap sabar aku sangat nipis :) Especially time drive and time tengah nak tunggu orang :) Erk!!! Abah pun dah pesan...kat sana banyak orang...banyak ragam...memang kena ada Sabar yang tinggi... Emak pun pesan "Wany cuba belajar sabar dalam sabar" how come aku nak pupuk Sabar dalam diri ni... so aku mulakan dengan driving ethic aku :) Especially time pagi... if before this ada kereta nak cucuk aku atau menyelit-nyelit...macam kau sorang je yang nak punch card before 8.00 am..aku tak kan bagi...aku akan fight and tunjukkan kedegilan aku untuk tidak akan bagi laluan pada kereta berkenaan...so aku ubah cara itu...dengan bagi...je lalulan dekat dorang... sabar!!! cakap sorang-sorang dalam kereta..."Wany sabar...sabar...ALLAH suka orang yang sabar ni..." in sha ALLAH tambahlah sikit rasa sabar dan mengalah dalam diri tu :)

what else??? lain-lain preparation macam stuff yang nak kena bawa boleh fikir sendiri kot... :) mungkin next extry  kita story yek... ;) duit??? erm..aku just spent RM 700 je untuk cover expenses kat sana...sebab pergi dengan mak and abah kan..tak da la issues tak cukup duit:) hahaha...tak pun boleh je active kan debit card korang untuk shoping luar dari Malaysia :) ouh ya...injection vaksin...wajib ambil ya di clinic yang provide service injection untuk pergi Umrah... :) if ada hutang-hutang dengan pihak berkepentingan...settlekan lah hutang korang :)

conclusion nya...sangat penting untuk set your mind...pergi sana kita nak buat Ibadah...nak ziarah Rasullullah... nak rasa extra tenang kat sana...nak berdoa lebih kat sana...maka persiapkan diri... rajin buat solat sunat Taubat supaya dengan izin-NYA kita pergi sana dalam keadaan "bersih" rajin..dan rajin buat solat Hajat...minta pada-NYA agar dipermudahkan urusan sebelum...semasa dan sesudah Umrah...minta pada ALLAH agar diberi kea'fiatan... sihat...cergas...untuk beribadah...mohon ALLAH buang rasa was-was dalam diri...moga ALLAH kuatkan rasa sabar... :)

Merindui angin-angin sejuk di Madinah :) Merindui moment-moment di Madinah tika jantung tidak senada dengan hati :) Jaga diri...moga ALLAH adakan lagi pertemuan extra kita :)

tbc ;)

Ada satu prepartion yang sedang menanti...MAY 2014...aku tunggu :) Doa aku...moga ALLAH mudahkan setiap urusan :) Lapanglah hati untuk terima apa yang ALLAH telah aturkan...

1 comment:

Ida Puanstoberi said...

Salam..
Masuk sini google pasal umrah dengan Andalusia.. jadi jumpa blog Wany. Akak suka la entry Wany pasal Umrah ni.. penulisan yang takde nampak riak.. takde nampak nak menunjuk, takde nampak macam pergi bercuti (setgh orang buat entry macam pergi bercuti).
Jadi, akak dah bookmark blog Wany ni utk rujukan akak.
InsyaAllah..akak akan pergi bulan April ni. Dgn Andalusia jugak.. :)

Related Posts with Thumbnails