LuLLiL f.r.i.e.n.d

Friday, 18 December 2009

saye MEMASAK hari nih ep2

hype...byk mende nak update kat MR.BLOG saye nih...
tapi slow2 la..kena kumpulkan mOOd :))
continue punye entry nih...
sepanjang opah holiday kat pahang...
so aku amik alih tugas BIBIK kat umah EN.RASHID house
saye kena masak..adek2 saye sesangat lelapar
dorang tau..celik mate je..g dapur..
"kak chik man lapar la..ade makanan tak???" ---> MAN
"kak chik masak ape hari ni???" --->HANIF
so bersilat la aku di dapur...
is about learning process in MY LiFe...
learning HOW TO COOK yerk...
first...

sup ayam...yg penting,,, kena ade sup bunjut tuh la..if tak de,, tak rase la sup ayam
n plg senang seh...blkg sup bunjut tuh da bg tau da step-step yg kena follow untuk jadikan sup ayam..
easy rite..???

second...

sup sayur...zaman skrg nih amat lah senang...ADABI n MAGGI da buat pelbagai perencah untuk memudahkan suri rumah yg cibuk berkerja kononye..untuk memasak...
the point is..u must have money to buy it...RM 1 je untuk beli perencah sup sayur ADABI...
cerite di sebalik sup sayur nih...aku amatlah kepingin nak mamam sup sayur nih..tp kan
sayur kat rumah habis la..
with my kancil..g kedai beli barang..rase B.A.H.A.G.I.A sebab dpt beli barang dapur
[actually tak tau n jarang beli pun]

third...


paprik campur...heheheh my feveret dish nih..yummy~~~
kali ni punye masak..tak gune perencah yerk...
call my mum "mak nk letak ape je..."
campak mencampak sume bender yg patut di letak...
pentingye masak paprik nih adelah daun limau purut...
bile ade daun nih..bau wangi...n baru la lega sikit hati..'jadi gak paprik aku nih'
besh~~~

fourth...


cempedak goreng..yuhuuu~~ bau cempedak nih je da buat kecur sume liur..
sesedap weh...!!! nak masak cempedak nih kena buat die punye tepung..
the problem is 'mcm ne nak buat tepung nih???'
againt..calling my mum...dan dan ni la mak tak angkat phone..adoyai~~~
ikut sesedap hati n sesedap rase n sesuke jiwe...
herm...penah tgk mak buat tepung nih...
so amik planta, tepung, air, garam secubit cume...n blend it!!!
jadi weh...huhuhuhu..magic~~~

*belajar masak daging masak kicap...cucur udang...ikan masak asam pedas...tapi tak sempat nak amik gmbr...huhuhuh serius besh...tp rite now da meletakkan jawatan sbgi BIBIK...coz opah ku da balik..hehehhee..well,,, akan ku tunjuk skill hebat ku ini bile cuti next semester balk..wakakaka...to my mother PN.HAMIDAH thax for teach me how to cook..i really apprecite it ma!!! dalam hati kuchill ku ini... i'm ready to be fullhouswife...owh TIDAK!!!*

5 comments:

?? said...

congrate dear..
itu sume ak da pakar..
tp ak xpakar nak amsak nasi goreng , mee goreng n seangkatannyer..
igt nak blaja ngan mun nt=)

the berry mary said...

wahh!!sedapnye..terliur tengok...hehe.bgus2!dah bole kawen da ni!;)

mizzbutterfly said...

huda: dtg la bilik mun yerk...woh..ko mmg hebat ko kan rajen tolong mak ko..aku ni br nak belajar..hehehe

yah: sedap kan..nnty kite main masak2 yerk...

merahitujambu said...

salam singgah/.sedapnyee

Anonymous said...

wawwa..nmpaknye da ade chef bru la yek k6r skang...
bgus2 tmbah lg 1 bibik...huhuu


*iema cute* :p

Related Posts with Thumbnails